Toyota ubrzava elektrifikaciju


U Šangaju su premijerno prikazana vozila pokretana strujom iz akumulatora koja će u Kini, pod Toyota brendom, biti uvedena u ponudu već 2020.Toyota planira da tokom prve polovine 2020. na globalnom nivou u ponudu uvede više od 10 modela koje pokreće struja iz akumulatora i stalno se kreće napred u popularizaciji elektrifikovanih vozila, postavljajući cilj prodaje više od 5,5 miliona elektrifikovanih vozila na globalnom nivou do 2030. godine.

Toyota saopštava da je kompanija premijerno predstavila svoja električna vozila (BEVs - battery electric vehicles) C-HR i IZOA, kao deo svojih aktivnosti na sajmu Auto Shanghai 2019. C-HR i IZOA će biti prva vozila s pogonom na struju iz baterija, koja će biti uvedene u ponudu u Kini pod Toyota brendom. Prodaja novih modela će početi od 2020. godine.Osim toga, na drugim Toyotinim štandovima na ovoj izložbi mogu se videti različiti elektrifikovani automobili, kao što su debitanti u Kini - hibridna električna vozila (HEV) RAV4 i Alphard/Vellfire, kao i Corolla i Levin plag-in hibrid serija električnih vozila (PHEV), koja su predstavljena u martu 2019. Toyota je takođe pokazala RHOMBUS, koncept automobil koji pokreće struja iz akumulatora koji je razvila TMEC*, Toyotina baza za istraživanje i razvoj u Kini. RHOMBUS nastoji da zadovolji vrednosti i stil života vozača rođenih nakon 1990. godine.

Komentarišući električna vozila na gorive ćelije (FCEV), izvršni potpredsednik Toyote Moritaka Yoshida je izjavio: „Od 2017. godine Toyota sprovodi demo testove s modelom Mirai u Kini. Razmatramo mogućnost lokalnog uvođenja drugih vozila na gorive ćelije kao što je FC Coaster.”

Počevši s kineskim debijem elektrifikovanih vozila C-HR i IZOA, Toyota planira da tokom prve polovine 2020-te, na globalnom nivou u ponudu uvede više od deset modela koje pokreće struja iz akumulatora i stalno se kreće napred u popularizaciji elektrifikovanih vozila, postavljajući cilj prodaje više od 5,5 miliona elektrifikovanih vozila na globalnom nivou do 2030. godine.Od inicijalnog  predstavljanja hibridnog električnog vozila Prius, 1997. godine, do kraja februara 2019. Toyota je širom sveta prodala skoro 13 miliona elektrifikovanih vozila. Ta vozila su uticala na smanjenje globalnih emisija CO2 u količini većoj od 103 miliona tona.